Ülkemizin sıcak bir iklim kuşağında bulunduğu düşünüldüğünde, özellikle yaz aylarında geceleri uyumak hayli zor olabilir. Bu nedenle uyuduğunuz ortamı biraz daha serinleştirmek için açık havada uyumayı, evinizdeki tüm kapı ve pencereleri açık tutmayı, vantilatör kullanmayı veya klima çalışan bir odada uyumayı tercih edebilirsiniz. Klimayı kullanmayı tercih ettiğinizde de sağlığınızı bozmamak adına serin bir uyku için klima derecesine dikkat etmeniz gerekir.

Klimanın çalışmaya devam ettiği ve gece boyunca serinlik oluşturduğu bir ortamda uyumak elbette konforlu gelebilir. Ancak klima derecesini çok düşük bir sıcaklığa getirdiğinizde, uyumak için ideal gibi görülse de vücudunuzda hem ağrılar hem de istenmeyen soğuk algınlığı problemleri oluşturabilir. Hatta bu nedenle uzmanlar uyurken klima kaç derece olmalı sorusu için her bireye göre bu derecenin farklı olabileceği üzerinde de durmaktadır.

Kışın Gece Uyurken Klima Kaç Derece Olmalı?

Öncelikle kış mevsiminde uyuduğunuz odanın gayet sıcak ve ılık olması ile birlikte klima kullanımının sağlayacağı avantaj üzerinde durulması gerekirse, yine ideal bir ısı derecesine değinmek mümkün olacaktır. Kış aylarında uzmanlar tarafından önerildiği üzere klimayı “GÜNEŞ” işaretli moda yani ısıtma moduna alarak kullanmanız ve genellikle 23-25 0C aralığında çalıştırmanız yeterli olacaktır. Çünkü konforunuzu sağlamak için klima ile ısıtma oluştursanız dahi aşırı ısıtma ya da soğutma yaptığınızda hem cihaz fazla elektrik sarf edecek hem de ani sıcaklık düşüşleri ve yükselişlerinde çok daha fazla enerji sarfiyatı ortaya çıkacaktır.

Yazın Uyurken Klima Kaç Derece Olmalıdır?

Klima özellikle yazları uyurken serin bir ortam elde etmek için geceleri çalıştırılan bir cihazdır. Nadir olarak kışları da sıcak bir ortamda daha rahat uyumak için ısıtma modunda klimayı çalıştırmaya devam eden kullanıcılar yer almaktadır. Uzmanlara göre ve birçok kaynakta yer alan bilgilere göre uyumak için klima ile oda ısısını ayarlamak istiyorsanız, ideal derecenin 18,3 0C olduğu belirtilmektedir. Fakat her kişinin vücut koşullarına ve alıştığı iklim koşullarına göre kabul edebileceği bir soğukluk ya da sıcaklık derecesi de yer almaktadır.

Yazın uyurken klimayı çalıştırarak uyumak istiyorsanız, öncelikle klima derecelerini test ederek hangi derecede daha rahat bir uyku zemini elde edebildiğinizi belirleyebilirsiniz. Çünkü örnek olarak bazı insanlar 21 0C bazı insanlar ise 24 0C gibi bir ısıda gayet rahat bir şekilde uykuya geçebilir ve bu ısıda rahatlıkla gece boyunca uykusuna devam edebilir. Bazı kişiler için ise klimanın dışarıdaki ısıdan düşük bir ısı derecesi oluşturması dahi yeterli olabilir.

Yazın Gece Klima Kaç Derece Çalıştırılmalı?

Yaz gecelerinde uyumadan önce klimanızın ayarını yaparken öncelikle dışarıdaki yani çevredeki iklim koşullarını göz önünde bulundurmanız gerekir. Çünkü yine teknik olarak dış ortamdaki sıcaklık değerinden ortalama 7 ile 10 0C arasında düşük bir sıcaklığın içeride elde edilmesi gayet ideal bir iklim oluşturur. Bu durumda örnek olarak gece dış ortamda hava 35 0C gibi bir ısıya ulaşıyorsa, siz yattığınız odada 25 0C’ye düşene kadar ideal bir ısı elde edebilirsiniz. Hatta 25-28 0C aralığında bir sabitleme ile en ideal sıcaklığı elde edebilirsiniz.

Yazın uyuduğunuz odayı klima vasıtasıyla serinletmek için özellikle de çok sıcak iklimlerde klimayı mutlaka tam soğutma moduna almanız gerekir. Çünkü sadece soğutucu fan modunda bu optimize değerlerin elde edilmesi mümkün olmamak ile birlikte klima kumandasında bulunan “KAR” işaretini seçerek, soğutma modunda çalıştırmanız gerekecektir. Bu modda ayarladığınız değerler ile birlikte klima düzenli bir şekilde ortam ısısını değiştirecek ve otomatik çalışma modu ile ekonomik bir sonuç ortaya çıkaracaktır. Bununla birlikte elde ettiğiniz ortam sıcaklığı çok değişken olmadığı için yaz aylarında baş ağrısı, soğuk algınlığı veya kas tutulması gibi problemler yaşamanız engellenecektir.

Geceleri Uyurken Klima Kullanımı Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Geceleri uyurken hem yazın hem kışın uyku ortamınızda klima çalıştırmanız büyük bir konfor sağlasa da sağlık açısından bazı riskler oluşturabileceği için dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Öncelikli olarak uyuduğunuz odada yeni doğan bir bebek yani çocuğunuz yer alıyorsa, bebeğin solunum yolları ve akciğerleri henüz bu hava değişimlerine alışkın olmadığı için bu odalarda klima çalıştırmak doğru olmayacaktır. Eğer klimanızın nem alma özelliği bulunuyorsa, odadaki fazla nemi almak için kısa süre çalıştırabilir ve odayı ideal bir dereceye getirerek bebeğiniz için konforlu bir uyku ortamı hazırlayabilirsiniz.

Klimaları gece uyku esnasında kullanmak için genellikle tüm son model klimalarda yer alan uyku modundan da yararlanılabilir. Uyku modu klimanın gece çalışmaya devam ettiği süreçte ortamda istenilen hava sıcaklığını oluşturmak için otomatik çalışma ve durma moduyla ekonomi sağlanmasını ifade eder. Özellikle ekonomik modda çalışma gösteren klimalarda bu modun ortak şekilde kullanılması çok daha büyük bir tasarruf sağlayabilir.

Klima ortamdaki kirli havayı alarak dışarıya aktarır ve temizleyerek soğuttuğu havayı içeriye sunarak iklimlendirme gerçekleştirir. Bu süreçte insan sağlığına gündelik kullanımda zarar vermese de gece sürekli bir şekilde çalışan klima bir süre sonrasında kapalı mekanın iklimini dış ortama göre çok farklı bir noktaya taşır. Bu nedenle uyuduğunuz ortamda klima zararı ile karşılaşmamak için ara sıra ortamı havalandırmalı ve klimayı durdurarak ortam havasının yenilenmesini sağlamalısınız.