Klimaların en temel fonksiyonu, sıcak yaz günlerinde çalıştıkları ortamın havasını serinletmek olsa da kış mevsiminde de ısıtma modunda çalışabilen cihazlardır. Çünkü çok eski zamanlardan bu yana üretilen pencere tipi klimalardan günümüzün split klimalarına veya inverter klimalarına kadar tüm modellerde her zaman ısıtma modu da yer almıştır. Ama cihazın bu temel fonksiyonunu gerçekleştirmemesi noktasında da klima ısıtma modunda çalışmıyor gibi bir problem ile de karşılaşılabilir.

Klimaların ısıtma modunda işlev göstermemesi, bazen kullanıcı hatası kaynaklı bazen de klimadaki bir arızadan kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Evler, ofisler, okullar, oteller veya mağazalar gibi alanlarda kullanılan klimalarda özellikle kış modu ile birlikte ısıtma moduna geçildiğinde bazen hiç hava vermemesi, bazen ısıtmaması bazen de halen soğuk üfleme yapması gibi sorunlar görülebilir. Bu durum cihazın yeni alınması, mevsim sonunda uzun bir süre sonra yeniden kullanılmaya başlanması veya çok eskimiş olması gibi noktalarda da değişiklik gösterir.

Yeni Bir Klimada Isıtma Modu Nasıl Çalıştırılır?

Eğer klimanızı yeni yani sıfır olarak temin ettiyseniz ve ilk montaj işlemleri gerçekleştirildiyse, artık sorunsuz bir şekilde hem soğutma hem de ısıtma modunda çalışacak bir yapıya sahip olacaktır. Bu durumda evinizde ya da ofisiniz gibi bir mekanda klimanın ısıtma problemi bulunuyorsa, öncelikle cihazın kullanım kılavuzu ve kumandası üzerinde inceleme yaparak pratik bazı ayarlamaları gerçekleştirmeniz gerekir. Çünkü genellikle klimalar fabrika çıkışında soğutma moduna ayarlanırken, ısıtma moduna geçiş gerçekleştirmesi için kullanıcı ayarlamaları yapmanız gerekir.

İlk defa kullanılan bir klimada ısıtma moduna geçiş gerçekleştirmek için öncelikle klimanın açma/kapatma tuşu ile aktif edilmesi gerekir. Sonrasında klima kumandası üzerinde bulunan çalışma modu tuşu ile birlikte ekranda “GÜNEŞ” işareti yani ısıtma modu işareti görünene kadar seçim yapılır. Sonrasında ortamın boyutuna, iklim koşullarına ve istenilen ısıtma derecesine bağlı olarak sıcaklık değeri ayarlanır. Klimanın sıcak havayı içeriye doğru dağıtabilmesi için fan yönü ve fan hızı gibi ayarlamalar yapılır.

Klima Isıtma Modu Nasıl Çalışır?

Eğer cihazınız daha önce yıllarca kullandığınız veya en azından yazın soğutma için kullandığınız ve artık kış mevsiminde kullanmaya başlayacağınız bir cihaz ise yeniden ısıtma modunun çalıştırılması gerekir. Cihazın ısıtma moduna alınması için kumanda üzerinde bir kontrol gerçekleştirmeniz ve yine kumanda üzerinde sıcak hava üflemesini sağlayacak şekilde “GÜNEŞ” işaretli ısıtma moduna geçiş yapmanız gerekir.

Klimanın bir ortamda ilk defa ısıtma için kullanılması gerekiyorsa, sıcaklık ayarını ortam sıcaklığından üst bir seviyeye ayarlayarak ilk etapta ortamını iyice ısınmasını sağlamanız fayda sağlayacaktır. Kısa sürede ortam istediğiniz sıcaklığa ulaştıktan sonra istediğiniz ortalama sıcaklık değerine ayarlama gerçekleştirerek klima termostatı sayesinde bu sıcaklık derecesinin korunmasını sağlayabilirsiniz. İdeal sıcaklık dereceleri yaşadığınız şehre, bulunduğunuz iklime ve ortamın yalıtım durumu, pencereler, ortamdaki kullanılan ısı yayan diğer cihazlar gibi birçok ayrıntıya bağlı olarak değişim gösterebilir.

Klima Isıtma Modu Neden Çalışmaz?

Belirtilen ilk kullanım veya mevsim değişimi kullanımlarında klimada gerekli ayarlamalar yapılmasına rağmen ısıtma modunun çalışmaması gibi bir problem ile karşılaşılabilir. Bazen ısıtma modunda çalışması için klima aktif hale getirildiğinde klima iç ünitesinin veya dış ünitesinin devreye girmediğini ve cihazın çalışmaya başlamadığını da fark edebilirsiniz. Genellikle mevsimsel mod değişimlerinde klimada bu tip elektronik bloke durumları ile karşılaşılabilir. Bu durumda da klimanın elektrik bağlantısını en az yarım saat keserek veya kumanda üzerinde bulunan resetleme tuşunu kullanarak klima resetleme yapabilirsiniz.

Eğer sorunsuz bir ortamda iyi yalıtım yapılmış bir mekanda doğru ayarlamalar ile klimayı çalıştırmanıza rağmen ısıtma modu çalışmıyorsa, bazı problemler olduğu düşünülebilir. Örneğin, bir kullanıcı hatası olarak klima havalandırma kanallarının kapatılmış olması yani klimanın çalışma sırasında hava giriş ve çıkışlarının önünde bir engel bulunması problemi görülebilir. Klima çalışması sırasında hem iç ünite hem dış ünite önünde duran eşyaları uzaklaştırmanız ve klimanın rahatlıkla her bölgeye ulaşacak şekilde açık olmasını sağlamanız gerekir.

Klimalarda sadece ısıtma modunda değil soğutma modunda da problem çıkaracak önemli faktörlerden birisi klima filtresinin kirli olmasıdır. Klima iç ünitesinin üst kapağını açtığınızda karşınıza çıkan filtrelerin yılda en azından 1 veya 2 defa temizlenmesi ve bu şekilde kullanılması her modda klimanın sağlıklı çalışmaya devam etmesine yardımcı olur. Ayrıca klima çalıştırıldıktan sonra yönlendirme kapakçıklarını kontrol ederek, açık olduklarını ve doğru yöne baktıklarını kontrol etmek de gerekir.

Teknik olarak bir servis firması üzerinden destek alacağınız şekilde klima ısıtma modunda çalışmıyor problemini çözebilmek için birçok arıza üzerinde de durulabilir. Eğer cihazı ısıtma moduna aldığınızda dış ünite devreye girmiyorsa, bazı parçaları arızalanmış olabileceği için mutlaka önce bir resetleme yapmak gerekir. Resetleme işlemine rağmen klima halen işlevini yerine getirmiyorsa, mutlaka servis hizmeti almanız gerekecektir.

Profesyonel bir klima servisi olarak yaptığımız incelemelerde klimanın ısıtmaması arkasında bulunan problemler arasında gaz eksikliği, gaz fazlalığı, kompresör arızası veya ünite arızası gibi problemler görülmektedir. Özellikle her mevsim soğutma ve ısıtma gibi modlar ile kullanılmaya devam eden cihazlarda bakım işlemlerinin aksatılması da işlevlerin yerine gelmesini engellemektedir. Çünkü düzenli klima bakımında gaz kontrolü gerçekleştirildiği gibi kompresör temizliği, filtre temizlikleri, pervane temizliği ve elektronik devre bakımları gibi her işlem yapılır.

Klima gazının kontrol edilmesi ve gerekiyorsa eksikliklerinin tamamlanması, bakır boru hattında kontroller gerçekleştirilmesi, arızalı klima kumandası durumunda onarım yapılması, kondansatör değişimleri ya da sensör kontrolü gibi birçok işlem bu problemin ortadan kalkmasını sağlayabilir. Mutlak bir şekilde kullanıcı olarak kontrollerinizi gerçekleştirdikten sonra kullanıcının giderebileceğinin üstünde problemlerde mutlaka profesyonel servis desteği alınmalıdır.

Klima Kış Modunda Neden Soğuk Üflüyor?

Klima kullanıcılarının karşılaştığı problemler arasında klimanın kış moduna alınarak sıcaklık ayarlarının tamamlanması sonrasında dahi cihazın soğuk hava üflemesi ayrıntısı da bulunabilir. Bu durum da bazı faktörlerden kaynaklanabileceği gibi aslında her mod değişimi gerçekleştirilen klimada ilk etapta görülebilecek bir durumdur.

Öncelikle klimanın doğru bir sıcaklık ayarında yani 25-30 0C aralığında ve güneş modunda çalıştığından emin olmak gerekir. Ardından klima bu modda çalıştırıldığında iç ünite hemen çalışmaya başlamayacaktır ve dış ünite devreye girerek kompresör çalışması başlayacaktır. Kompresör klima gazını belirli bir ısıya ulaştırdıktan sonra dışarıdan alınan hava ile sıcak gaz bakır borulardan iç üniteye gelir ve iç ünite bu sıcaklığı algılayarak, fanı çalıştırır ve artık ortama sıcak hava üflemeye başlar.

Bazı durumlarda klima ilk noktada soğuk hava üflemeye başlayabilir. Çünkü henüz içerisinde sıcak hava oluşumu gerçekleşmemiştir. Anlatıldığı üzere dış ünite içerisinde havanın ısıtılması sağlandıktan sonra bu hava iç üniteye ulaştırılır ve kompresör vasıtasıyla ortama sıcak havanın ulaşması sağlanır. Eğer bu işlev birkaç dakika içerisinde tamamlanmıyorsa yani klima halen sıcak hava vermiyorsa, işte bu durumda profesyonel bir servis hizmeti alınarak klimada inceleme yapılması sağlanmalıdır.

Standart devre içerisinde belirli bir süre sonrasında klima sıcak hava üflemeye başlamıyorsa, klimada bir kompresör arızası, gaz problemi, bakır borularda ezilme, sensör arızası veya fan arızası gibi birçok problem görülmüş olabilir. Profesyonel servis hizmetlerimiz bu noktalarda yaptığı incelemeler ile klimada kapsamlı bir arıza bulunup bulunmadığını tespit eder. Bu sayede klimada ısıtma yapmama probleminin ortadan kaldırılması sağlanır.