Entegre bir yapıları bulunan ve geniş kapsamlı çalışma sistemleri sağlayan klimalar, ısıtma ve soğutma işlevlerini gerçekleştirebilirler. Bu cihazlarda mekanik sorunlar, parça problemleri veya elektronik problemler görülebilir. Örneğin, önemli bir klima arızası olarak, klima motorunda buzlanma noktası üzerinde durulabilir.

Klima motorunun buzlanması genellikle hava filtresi kirliliği ve bu nedenle filtrenin çalışamaması nedeniyle ortaya çıkabilir. Çünkü klimada kirlenmiş hava filtresi hava akışını düzenli gerçekleştiremediği için klimanın oluşturduğu havanın dış ünitede buzlanma oluşturmasına neden olur. Bazen de soğutucu akışkan düzeyi oldukça düşerse, fan düzenli çalışamadığı için motor buzlanma problemi gösterebilir.

Klima Kompresörü Neden Buzlanma Yapar?

Klimanın dış ünitesi içerisinde yer alan kompresör, klima içerisinde bulunan gazı sıkıştırıp basınç oluşturur ve bu basınç ile birlikte hazırlanan hava iç üniteye pompalanır. Özellikle soğuk havalarda klima motoru ısı oluşturmak için çalışırken, dış hava ısısı ve nem nedeniyle motorda buzlanma problemi oluşturabilir. Bu gibi durumlarda klima kendi defrost özelliğiyle birlikte birkaç dakika içerisinde bu buzlanmayı çözebilir. Özellikle kışın hava sıcaklığının çok düşük olduğu dönemlerde defrost işlemi bittiğinde de klima çalışmaya devam eder.

Klima Buzlanma Yaparsa Ne Olur?

Eğer klima motoru buzlanma sonrasında defrost işlemi yaparken de üzerindeki buzu çözüp atamıyorsa, bu buzlanmanın devam etmesi ile birlikte cihaz su akıtmaya başlar. Çünkü cihazın iç ünitesi bir su kanalına sahiptir ve oluşan yoğuşma ardından suyu tahliye eder. Buzlanma iç üniteye kadar ulaşmışsa ve genellikle de iç ünite defrost işlemine tabi oluyorsa, eriyen buz nedeniyle yetersiz kalan kanallar ardından su dışarıya akarak klimadan istenmeyen şekilde tahliye olabilir. Aslında buzlanma sonrası klimanın iç ünitesinden su akması problemi büyük bir arızadır ve bu durumda klima bakımı yapılması gerekir.

Klima motorunda buzlanma yaşanıyorsa, öncelikle hava filtresi kontrol edilerek değişiminin gerçekleştirilmesi gereklidir. Sonrasında fan bakımları yapılarak, temizlikleri sağlanmalı ve soğutucu akışkan sorunları için de kontrol gerçekleştirilmelidir. Tüm bu işlemler klima kullanıcısı tarafından amatör şekilde yapılamayacağı için profesyonel bir servis üzerinden hizmet alınması ile klima motoru buzlanması sorunlarında daha büyük arızalar ile karşılaşmadan çözüm elde edilebilir.

Klima Dış Ünite Neden Karlanma Yapar?

Klima dış ünitesinde karlanma ve buzlanma gibi problemler görülüyorsa, genellikle klimada bir gaz eksikliği bulunduğundan bahsedilebilir. Çünkü kompresörün oluşturduğu basınç vasıtasıyla bu gaz klima dış ünitesindeki borulardan geçer. Küçük bir kaçak veya başka bir problem nedeniyle bu gaz klimadan eksilmiş ya da tükenmiş ise borular içerisinde bir yağlanma oluşur ve ardından klima dış ünitesi buzlanma problemi görülür.

Klima Kompresörü Neden Karlanır?

Klimanın düzenli bir şekilde bakımdan geçirilmesi, filtre temizliği, serpantin temizliği, fan bakımları, hava ve gaz kontrollerinin yapılması gerekir. Kontrolleri ve bakımları düzenli yapılmayan bir klima giderek yıpranır. Bazen gaz kaçakları yaşandığında da klima düzenli çalışma sisteminde aksamalara uğrar. Bunlar sonrasında da klima kompresörü karlanması problemi görülebilir. Kompresörde yaşanabilecek bu tür arızalar sonrasında klimanın servis hizmetleri alana kadar kullanılmaması da çok doğru olacaktır.