Evlerde ve işletmelerde özellikle yaz aylarının en önemli elektrikli eşyaları arasında klimalar bulunur. Ortam havasını istediğiniz sıcaklık derecesine getirmek için kullandığınız klimalar, özellikle yazın çok sıcak bölgelerde yoğun bir çalışmaya maruz kalır. Hele ki kışın da ısıtma için klimayı kullanıyorsanız, neredeyse yıl boyu kullandığınız için mutlaka düzenli bakım yapılması gerekir. Bu anlamda profesyonel klima bakımı nasıl yaptırılır sorusu için cevap arayabilirsiniz.
Profesyonel klima bakımı sahip olduğunuz klimanın marka ve modeline göre özel veya yetkili bir servis üzerinden tecrübeli bir ekip sayesinde yaptırılabilir. Aslında temel olarak klima çeşitleri marka ve modelleri değişse de birbirlerine benzer bir sistem ile çalışır. Ancak içyapıları, parçalarının işleyiş şekli veya üretim metotları farklı olduğu için her marka ve model için profesyonel bir servisin klima bakımı yapması her zaman daha doğru olur.
Klima Bakımlarında Neler Yapılır?
Profesyonel klima bakımı klimanın dahili ve harici bölümlerinde genel bir kontrolün yapılması ve temizlik gerçekleştirilmesi işlemidir. Ancak bu bakım ve temizlik üstünkörü değil detaylı bir şekilde yapılır. Bu sayede klimadaki var olan ya da ileride oluşabilecek problemler önceden giderilir. Detaylı şekilde klima bakımlarında neler yapılır sorusunu cevaplamak için öncelikle klimanın dış ve iç üniteleri ayrı ayrı incelenerek işlem yapılır, cevabı verilebilir.
Klimada bakım işlemlerine aşama aşama değinecek olursak, öncelikle dış ünite ele alınır.
- Standart bir dış temizlik sonrasında cihaz serpantin temizliği yapılır.
- Ünitede gaz kaçağı bulunup bulunmadığı kontrol edilir.
- Dış ünitenin iç bölümünde de temizlik yapılır.
- Dış ünite elektrik bağlantıları kontrol edilerek; soketler, kart bağlantısı ve tüm devrelerin sağlıklı olduğu gözden geçirilir.
- Ardından dış ünitede fan ve diğer hareketli parçalar gözden geçirilerek, temizlik ve bakımları yapılır.
Klimada en önemli kısımlardan birisi de iç kısımdır. Çünkü iç ünite kullanıcının direkt olarak müdahale ettiği ve ilgi alanına girdiği bölümdür. Çünkü ayarlamaları iç kısımdan yaparken, iklimlendirmeyi iç ünite üzerinden alırsınız ve direkt olarak hava iç üniteden kullandığınız ortama yansır. Bu nedenle klima iç ünite bakımı için sırası ile
- İç filtrenin temizlenmesi yapılır.
- Soğutucu akışkan kontrol edilir.
- Ünitenin gerilim ve besleme akımı kontrol edilir.
- Isı değiştirici (serpantin) temizliği yapılır.
- Genel olarak cihazın iç bölümleri temizlenir.
- Fan ve hareketli parçalar gözden geçirdikten sonra ünite kapatılarak, ünitenin dış kısımları da kontrol edilir ve temizlenir.
Her iki ünite kısmının kontrolü ile birlikte klima bakımı için bakır boru hattındaki ezikler, izolasyon kaçakları ve sabitleme bağlantıları da kontrol edilir. Hatta iç üniteden dış üniteye su aktarımını sağlayan drenaj hattı kontrol edilir ve sağlamlığı gözden geçirilir. Son noktada da klima çalıştırıldıktan sonra çalışma değerleri gözden geçirilir ve klimanın verimli çalışıp çalışmadığı test edilir.
Klima Bakımları Hangi Periyotta Yapılır?
Klima denildiğinde akla ilk olarak soğutma işlemi gelse de klimalar genellikle ısıtma işlemi için de kullanılan cihazlardır. Bu nedenle klima bakımları hangi periyotta yapılır sorusu için her yıl düzenli olarak 1 defa yaz ve 1 defa da kış mevsiminin başında bakım yaptırmak gayet doğru olacaktır.
Klima Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Klima içerideki havayı alarak, dışarıdan gelen havanın temizlenmesi vasıtasıyla soğuk veya sıcak havayı içeriye verir. Eğer klimanız temiz ve bakımlı olursa, iç ortama gelecek olan hava da sağlıklı olur. Bu nedenle standart şekilde klima temizliği nasıl yapılmalıdır sorusu için kullanıcı olarak klimanızın filtrelerini kendiniz de temizleyebilirsiniz. Filtre temizliği ılık su altında yıkama ile yapılabilir. Tamamen kuruduktan sonra ise tekrar klimaya takılabilir. Ayrıca klimanın dış temizliğini gerçekleştirebilir, iç ünitede su kaçağı olup olmadığını kontrol edebilir ve klimayı sağlıklı bir şekilde kullanmayı sürdürebilirsiniz.
Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.