En temel işlemi sıcak havalarda ortamı soğutmak olan klimalar, kış mevsiminde birer ısıtma cihazı olarak da kullanılabilirler. Ancak bazı kullanıcılar kış mevsimine geçiş ile birlikte klimanın ısıtma işlemi yapmaması problemi ile karşılaşabilir. Bu durumda klima neden sıcak üflemiyor sorusu akıllara gelebilir. Ortam ısısının değişmesini sağlayan ve otomatik bir çalışma sistemine sahip olan klima, farklı nedenler dolayısıyla sıcak üfleme işlemini yerine getirmeyebilir.
Klimanın sıcak üfleme yani ısıtma işlemi gerçekleştirmesi için öncelikle cihazın ısıtma moduna alınması gerekir. Çünkü bu problemin altında genellikle klimanın halen soğutma modunda çalışması bulunmaktadır. Yani soğutma modunda çalışırken, siz ısıyı örnek olarak 27 0C yapsanız da cihaz soğuk hava üfleyerek, bu sıcaklık derecesini elde etmeye çalışır. Bu durumda da sıcak üfleme işlemini yani ısıtmayı gerçekleştirmez.
Kliman ısıtma moduna alınması için kumanda üzerinden işlem yapmanız gerekir. Genellikle kumanda üzerinde “KAR TENESİ-GÜNEŞ-ÜÇGEN” işaretlerinin bulunduğu bir buton yer alır. Kumandayı cihaza yönelterek bu tuşa bastığınızda, ekranda çıkan “GÜNEŞ” işareti ile klima ısıtma moduna geçer. Sonrasında istediğiniz sıcaklık derecesini ayarlayarak, klimanın artık sıcak üflemesini sağlayabilirsiniz.
Dış ünite nedeniyle ortaya çıkabilecek problemlerde bazen kart arızaları, kompresör arızası, klima gazı arızası veya fan arızası gibi ayrıntılar da yer alabilir. Bu gibi arıza ayrıntılarında klima gereken talimatlar ile ısıtmaya alınsa da sağlıklı bir çalışma sistemine sahip olmadığı için ısıtma gerçekleştiremez. Hatta bu noktada klima standart olarak yapması gereken soğutma işlemini de gerçekleştiremez. Çünkü örneğin, klima içerisinde gaz bitmesi gibi bir problem de yaşanmış olabilir. Bu gibi teknik durumlarda mutlaka servis hizmetlerine başvurarak, klimanın bakım ve onarım işlemlerini almanız gerekir.
Klima Neden Sıcak Moda Geçmiyor?
Klima kumandası üzerinde gereken işlemleri gerçekleştirseniz dahi bazen klima sıcak moda geçiş gerçekleştirmeyebilir. Aslında bu problemin altında da öncelikle klimanın uzun bir süre yaz modunda yani soğutma modunda çalışmış olması ve kış gelene kadar da belirli bir süre çalışmamış olması yer alır. Bu durumda siz kumanda üzerinde sıcak moda geçiş yapsanız dahi klimanın ısıtma işlemini gerçekleştirmesi için belirli bir sürenin beklenmesi gerekecektir.
Bazı durumlarda kumanda üzerinde yaptığınız işlem ile klimayı ısıtma moduna aldığınızı zannetseniz dahi bu komut klimaya ulaşmadığı için de işlem gerçekleşmeyebilir. Kumandanın arızalanmış olması, pilinin zayıf olması veya verilen komutun sinyallerinin klimaya yönelik olmadığı için ulaşmaması gibi problemler bu durum ortaya çıkarabilir. Ayrıca bazen klima sıcak moda geçse dahi çok soğuk bir odanın ilk defa klima ile ısıtılması için bazen 4-5 saat gibi bir süre yeterli ısının elde edilmesini sağlar. Geçen bu süre dahilinde de klima neden sıcak moda geçmiyor sorusu akla gelebilir.
Eğer kumanda üzerinde yapılan işlemlerle klima standart bir şekilde ısıtma moduna alınmasına rağmen sıcak modda çalışma gerçekleştirmiyorsa, teknik bir arıza da bulunabilir. Bu anlamda özellikle klimanın iki üniteden oluştuğu ve dış ünitenin havayı temizleyip soğutarak iç ünite üzerinden aktardığı unutulmamalıdır. Bazen dış ünitenin yeterli ısıya erişmesi ile birlikte artık içeriye sıcak hava verilir. Dış ünitenin özellikle soğuk iklimlerde açık havada bulunması nedeni ile önce ısınması ve işlevini yerine getirmesi için belirli bir süreye ihtiyaç duymasını da gerektirir.
Klima Isıtması İçin Kaç Derece Olmalı?
Yaz mevsiminde kullanılmış ve ardından uzun bir süre kullanılmamış bir klima, ısıtma moduna alındıktan sonra belirli bir dereceye ulaştıktan sonra sağlıklı ısıtmayı gerçekleştirebilir. Birçok kullanıcı klima ekranında yazan ısı değeri ile ortamdaki ısı değerinin birbirine eşit olduğu fikrine sahiptir. Fakat örnek olarak 20 0C sıcaklığa sahip bir odanın sıcaklığını 25 0C yapmak istiyorsanız, klimayı 25 0C olarak ayarlamanız doğru bir yöntem oluşturmaz.
Cihaz ekranında yazan 25 0C değer, ortamı 25 0C sıcaklığına ulaştırmak anlamını ifade etmeyecektir. Sistematik olarak cihaz ortamı istenilen sıcaklık derecesine getirdikten sonra bu sıcaklık derecesini sabit tutmak için yeniden ayarlanmalıdır. Çünkü bahsedildiği şekilde oda ısısının bu dereceye ulaşması bazen 4-5 saat sürebilir. Bu nedenle ilk çalışma sırasında klimayı daha yüksek bir dereceye ayarlayıp, istenilen sıcaklık elde edildiğinde de klimayı daha düşük bir derecede sabit çalışmaya getirebilirsiniz.
Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.