Yaz aylarında soğutma gerçekleştirmesi, kış aylarında ısıtma gerçekleştirmesi ve hava temizleme işlemleri gerçekleştirmesi gibi farklı fonksiyonlara sahip olan klimalarda akla gelebilecek ve karşılaşılabilecek birçok farklı arıza çeşidi de yer alır. Genellikle firmamız gibi profesyonel servis firmalarının karşılaştığı bu arıza çeşitlerinin bazıları klimanın artık belirli bir yaşa ulaşması, bazıları ise klimanın yanlış bir kullanım yöntemi ile aşırı yorulması nedeniyle ortaya çıkabilir.
Kullanıcı klimada bir arıza olduğunu bazen çok rahat bir şekilde görebileceği gibi bazen çok fark edilmeyecek ayrıntılar ile klimada bir arıza olduğunu anlamanız mümkündür. Hatta bazı klimalarda bir arıza bulunduğunu fark etmeden bu arıza ile klimayı çok uzun bir süre kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu gibi durumlarda da klima siz fark etmeden giderek daha fazla yıpranacak ve arıza daha büyük bir noktaya ulaşarak klimanın kullanılmaz hale gelmesine neden olacaktır.
İçindekiler
Klima Arızaları Nelerdir?
Yaygın bir şekilde görünen klima arızaları genellikle klimanın iç ünitesi üzerinden kullanıcının fark edebileceği arızalardır. Aslında birçok arıza klimanın dış ünitesi kaynaklı olarak ortaya çıkarken, yansıması iç ünitede ortaya çıkar ve kullanıcı bu sayede bir arıza olduğunu fark edebilir. Örnek olarak klimanın çalışmayı bir türlü durdurmaması, soğutma modunda sıcak hava üflemesi veya ısıtma modunda soğuk hava üflemesi gibi birçok farklı problem ile karşılaşılabilir. Aslında klimalardaki bu problemlere teker teker farklı başlıklar ile değinmek daha doğru olacaktır.
Klimanın Çalışmaması
Klimalarda en sık görülen problemlerden birisi klimanın kumanda üzerinden komut verilmesine veya elektrik düğmesine basılmasına rağmen çalışmamasıdır. Bu tip durumlarda arızanın nedenleri arkasında kumandanın arızalı olması, kumanda pilinin bitmiş olması veya cihaza gelen elektrik bağlantısında bir problem olması yer alabilir. Arızanın çözümünün elde edilebilmesi için
- Öncelikle kumanda pil ve devre kontrolü gerçekleştirilir.
- Sonrasında klimada gaz kontrolü sağlanır.
- Klimanın elektrik bağlantı kontrolü için elektrik kablosu, bağlı olduğu priz, sigorta ve ev sigortası kontrolleri gerçekleştirilir.
Klimanın Soğutma Modunda Sıcak Hava Üflemesi
Genellikle klimanın teknik özelliklerine uygun bir şekilde doğru sıcaklık moduna alınarak doğru sıcaklık derecesinin ayarlanmaması ile birlikte çoğu zaman kullanıcı kaynaklı olarak klima soğutma modunda sıcak hava üflemesi gerçekleştirilebilir. Bu noktada çözüm için öncelikle klimanızın ayarlarını kontrol etmeniz ve gerekiyorsa kullanım kılavuzu üzerinde belirtilen ayrıntılar ile soğutma modunu doğru bir şekilde ayarlamanız gerekir.
Fakat bazen klimada teknik olarak gaz eksikliği problemi bulunuyorsa, cihaz soğutma yapması gerekirken sıcak hava üflemesi gerçekleştirebilir. Benzer şekilde dış ünitenin aşırı derecede kirlenmiş olması ve klima bakımsızlığı da bu problemi ortaya çıkarabilir. Motor ve kompresör arızaları bulunuyorsa, bu arızaların giderilmesi, motor fanının temizlenmesi ve klimanın filtre temizliklerinin yapılması ile sorun çözülebilir.
Klima Çalışmayı Durdurmuyor Problemi
Klimalarda çok sık karşılaşılan problemlerden birisi de sürekli bir şekilde çalışmaya devam etmesi yani periyodik olarak kendini kapatıp dinlenmeye almamasıdır. Örnek olarak gün içinde ofiste ortalama 8 saatlik mesai boyunca klimanın kapanmamasını istersiniz. Ancak bu çalışma sırasında klimanın sürekli bir şekilde kendini otomatiğe alarak ortam ısısına göre dinlendirmesi ve ekonomik bir şekilde çalışması gerekir. Ancak bu noktada bazı sorunlar klimanın çalışmayı durdurmasını engelleyebilir.
Eğer bulunduğunuz kentte yani ortamda aşırı sıcak bir iklim yer alıyorsa, kullandığınız klima ortam için yeterli boyutta değilse ve klima filtreleri tıkalı ise klima çalışmayı durdurmayabilir. Bu durumda çözüm elde edebilmek açısından;
- Eğer yeni bir klima temin ettiyseniz veya klima ilk defa kullanılıyorsa, oda ısısı istenilen dereceye ulaşana kadar klima sürekli çalışmayı sürdürür. Bu durumda birkaç derece ısı artışı ile klimanın otomatik moda girip girmeyeceğini kontrol edebilirsiniz.
- Ülkemiz açısından özellikle Şanlıurfa, Mardin ve Adana gibi aşırı derecede sıcak bölgelerde yaşıyorsanız, bu bölgelere uygun bir şekilde klima sürekli ortam ısısını dengede tutmak istediği için çalışmayı durdurmadan soğutabilir. Bazen özellikle öğlen saatlerinde bu tip bir sorun yaşanıyorsa, problem genellikle geçicidir.
- Uzun dönem kullanılmış ve hiç bakım yapılmamış bir klimada da filtre temizliği yapılmadığı için hava akışında problem oluşmaya başladığından dolayı istenilen ısı derecesi elde edilemediğinden klima sürekli çalışmaya devam edecektir.
Klimanın Su Akıtması Problemi
Bilinen en önemli klima problemleri arasında genellikle klimadan su akması problemi yer alır. Genellikle bu su akıntısı klimanın iç ünitesinde görülür. Çünkü dış üniteden oluşan su akıntısı klimanın yoğuşma nedeniyle ortaya çıkardığı normal bir durumdur. İç ünitede klima su akıntısı yer alıyorsa, genellikle klimanın montajının doğru yapılmadığı yani klimanın çok az bir oranda dahi olsa eğri bir konumda bulunduğu görülür.
İç ünitede gerçekleştirilen işlem sonrasında dış üniteye aktarılan sıcak hava nedeniyle klima dış ünitede tahliye hortumu ile bu havayı yoğuşma sayesinde su olarak dışarıya ulaştırır. Eğer bu tahliye hortumunda bir tıkanıklık yani hortumun herhangi bir kapalı noktaya sıkışması veya içine bir şey tıkanması durumu bulunuyorsa, bu sıvı iç üniteye ulaşarak dışarıya akış gösterebilir. Klimanın hava filtresinin aşırı kirli olması ve klimanın temizlenmemiş olması da su akıntısı oluşturabileceği gibi klima gazındaki eksiklik ya da fazlalık da bu problemi ortaya çıkarabilir.
Klima Gazının Bitmesi
Önemli problemlerden biri olan klima gazının bitmesi ise kullanıcının belirli noktalar ile fark edebileceği bir durumdur. Örnek olarak klimanın gazında bir tükenme yaşanıyorsa, klimanın dış ünitesinde bir buzlanma görülür. Klimanın çalışması sırasında dış ünitede özellikle boru bölgesinde bir buzlanma tespit edilebilir. Bu durum gazın eksildiğini veya tamamen bittiğini gösterir. Çözüm için mutlak bir şekilde profesyonel servis desteği alınarak, marka ve modeline uygun bir şekilde klima gazının tamamlanması gerekecektir.
Klimanın Koku Yapması
Klima çalışırken iç ortamdaki kirli havayı alır, bu havayı temizler ve dış ortamdan alarak temizleyip soğuttuğu havayı iç ortama aktarır. Ancak bu durumda çalışırken bazen içeriye gelen havada kötü bir koku fark edilebilir. Çünkü eğer klima filtresi temizlenmemişse ve klimanın hem iç hem dış ünitesi aşırı kirli ise içeriye ulaşan havanın içerisinde kirlilik bulunduğu için koku ile karşılaşılacaktır.
Klima Neden Arıza Yapar?
Klimalarda farklı arızaların ortaya çıkmasının arkasında genellikle klima bakımının düzenli bir şekilde yapılmaması yani klimanın yıllar boyunca temizlenmeden kullanarak yorulması yer alır. Klimalar içerisinde açık ortamdan alınan havayla çalıştıkları için kirlenme kaçınılmaz bir durumdur. Bu nedenle mutlak bir şekilde düzenli olarak her yıl en az bir defa veya yaz ile kış mevsimlerinin başında klima bakımı yaptırılmalıdır.
Klimalarda elbette kullanıcı kaynaklı yani temizlik kaynaklı olmayan arızalar ile de karşılaşabilirsiniz. Klima bakımı düzenli bir şekilde yapılarak temiz tutulup sağlıklı kullanılsa da elektrik tesisatındaki problemler, darbeler, klima içerisine kaçan yabancı maddeler veya dış ünitenin karşılaştığı sorunlar klimada arızalar ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda klimayı daha fazla riske atmadan daha uzun ömürlü kullanabilmek için mutlaka servis hizmetleri alınmalıdır.
Klimanın Işığı Neden Yanıp Sönüyor?
Klima kullanıcılarının karşılaşabileceği önemli sorunlardan birisi de klima ışığının sürekli bir şekilde yanıp sönmeye başlamasıdır. Aslında bu sorun bir arıza olmaktan çok bazen cihazın bir çeşit tepkisi ya da kullanıcıya göstermek istediği bir işaret olabilir. Işığın yanıp sönme şekline göre problem anlaşılabilir ve çözüm elde edebilir.
Klima ışığının yanıp sönmeye başlaması noktasında klimada bir buzlanma problemi olduğu ve klimanın bu buzlanmayı çözmek için kesintili çalışmaya başladığı anlaşılabilir. Ortam sıcaklığı çok yüksek olduğunda, bağlantılarda bir gevşeklik olduğunda veya devre kartı problemlerinde de klima ışığı yanıp sönebilir. Bu gibi durumlarda klima bir süre sonrasında bu ışığı otomatikman söndürebilir veya bir arıza bulunuyorsa klima kendini koruma moduna alabilir.
Klima Kendini Korumaya Aldıysa Ne Yapmak Gerekir?
Eğer klimada yanıp sönmeye başlayan ışık sabit bir konuma geliyorsa ve klima kendini korumaya alıyorsa, öncelikle klimanın kapatılarak bir süre dinlendirilmesi gerekir. Sonrasında bazen geçici bir arıza bulunabileceği için klimanın resetlenmesi fayda sağlayabilir. Elektrik bağlantısını yarım saat kesilmesi veya klima kumandası üzerindeki resetleme fonksiyonunun kullanılması bu işlemin yapılmasına yardımcı olur.
Klimanın dinlendirilmesi veya resetleme işleminin gerçekleştirilmesi sonrasında dahi klima halen kendini koruma modunda tutuyor ve çalışmamaya devam ediyorsa, mutlaka profesyonel destek alınmalıdır. Bu gibi durumlarda klimayı zorlayarak çalıştırmamak gerekirken, bu durum klimanın arızasının büyümesine veya hiç çalışmamasına neden olur. Servis hizmetleri cihazda yapacağı kontroller ile bulunan problemi net olarak belirleyebilir ve sizlere çözüm sunabilir.