Sıkça Sorulan Sorular
Klima Bakım Onarım Süreçlerinde Kullanıcılar Tarafından En Sık Sorulan Sorular
Klima soğutmuyor ya da ortamı istediğiniz kadar soğuk yapmıyorsa bunun birkaç sebebi olabilir. Öncelikli olarak klimanızı ısıtma seçeneğinde kullanıyor olabilirisiniz. Bunu değiştirmek için klima kumandası vasıtası ile klimanızı soğutma moduna alabilirsiniz. Aynı şekilde klimanız soğutmuyorsa klima gazı da bitmiş olabilir.
Eğer klimanız çalıştığı halde yeteri kadar soğutmuyorsa klima gazınızın bitmiş olduğunu anlayabilirsiniz.
Yeni klimalarda ya da tam dolumu sağlanmış klima modellerinde klima gazının ömrü 5 ile 7 yıl arasında değişiklik göstermektedir.
Klima gazı beklenenden erken bitiyorsa sistem dahilinde bir sızıntı olması muhtemeldir. Bu gibi sorunlarda klima servisi gibi firmalardan destek alınarak sistem dahilindeki sızıntının tespit edilerek klima onarım yapılması gerekir.
Klima gazı olduğu halde soğutmaması durumu klima motor arızası ya da klima sensör arızası gibi problemlere işaret eder. Bunun haricinde klimanın dahili parçalarıyla alakalı farklı problemler de mevcut olabilmekle birlikte, problemin anlaşılması adına klima arıza tespit işleminin yapılması gerekir.
Klima soğutma modundayken sıcak hava üflemesinin sebebi ortam için uygun sıcaklık değerinin seçilmemesi olabilir. Aynı zamanda klimanın sıcaklık sensörlerinde ve algılayıcılarında da problem olabilir. Klima soğutma arızası ile alakalı problemin tespit edilmesi için klima arıza tespiti gibi servis hizmetlerinden faydalanılabilir.
Kış aylarında optimum ısıtma performansı için ayarlanabilecek sıcaklık değeri maksimum 23 - 24 dereceyi geçmemelidir.
Klima montajı, iç ünite ve dış ünite montajı olarak ikiye ayrılır. İç ünitede klimanın soğutucu parçasının uygun açıyla, elektrik tesisatına da uygun olarak iç ortama monte edilmesi gerekir. Dış ünite montajında da klima dış ünitesinin; hava akımının rahat olabileceği, havanın homojen dağılımına müsait bir alana yapılması gerekir.
Klima montaj süresi, klimanın modeline, türüne ve teknik detaylarına göre değişiklik göstermektedir. Fakat genel olarak klima montaj süresi ortalama 30 ila 45 dakika arasında değişmektedir.
Klima montaj sürecinde, klimanın güç bağlantısının uzman bir elektrikçi tarafından yapılması gerekir. Uygun sigorta bağlantısının yapılması ve uygun güç değerinin sağlanması için bağlantının uzman bir elektrikçi tarafından yapılması büyük önem taşır.
Her ne kadar klima modeline göre değişkenlik gösterse de klasik modellerde dış üniteye 5 adet klimaya kadar bağlanabilmektedir. Daha kapsamlı VFR sistemlerinde 9 adete kadar bağlanabilmektedir.
Ev tipi klima tiplerinde her odaya klima takılabilir. Fakat elektrik tesisatı ve montaj koşulları el vermediği durumlarda risk almamak adına gereksiz odalara montaj yapılmaması tavsiye edilmektedir.
Klima montaj ücretleri, monte edilecek klima modeline, özelliklerine, montaj yapılacak alanın ölçülerine, tesisat sisteminin uygunluğu ve benzeri parametrelere göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Klima dış üniteleri olumsuz yağmur, kar ya da rüzgar gibi olumsuz hava koşullarına karşı üst düzey dayanıklılık sergileyecek şekilde tasarlanmışlardır.
Klimalar özellikle soğutma modunda çalışırken iç üniteden su tahliyesi yapacak şekilde tasarlanmışlardır. Bu bağlamda iç ünite çalışırken su tahliyesi yapar ve bu suyu dış ünite vasıtasıyla damlatması son derece normaldir.
Klima bakım süresi, genellikle klimanın kullanım sıklığına göre değişir. Fakat mevsimlik olarak kullanılan klimalarda yılda bir kez, yaz ve kış kullanılan klimalarda ise 6 ayda bir klima bakımı yapılması faydalı olacaktır.
Ev tipi klima temizliği dönemlik kullanım sonrası tozlanan ya da kirlenen filtrelerin temizlenmesi ile mümkün olur. Bu noktada filtreler düzgün bir şekilde çıkartıldıktan sonra kolaylıkla yıkanarak kir ve tozdan arındırılabilir.
Klima dış ünite temizliği periyodik bir şekilde düzenli olarak yapılmazsa zamanla çalışma performansında düşüş gözlemlenir. Periyodik klima temizliği aksadığı sürece klimanın hem ısıtma hem de soğutma özellikleri verimli bir şekilde çalışmaz.
Klima temizleme ücretleri genellikle klimanın tipine ve BTU gücüne göre değişkenlik göstermektedir. Aynı şekilde klima bakım ve temizleme kapsamında uygulanacak işlemin detayları da fiyat üzerinde belirleyici etkiye sahiptir.
Klimanın sıcak hava üflememesinin sebebi iç filtresinin ya da peteğinin kirli olması olabilir. Bunun yanı sıra klimanın sinyal kablolarında da problem olabilir. Bir diğer etken ise klima kurulumu esnasında ısı ayarının düzgün yapılmaması olarak da öne çıkabilir. Bu bağlamda sorunu net olarak tespit edebilmek adına klima arıza tespiti yapılması gerekir
Klima resetleme işlemi klima kumandası vasıtasıyla yapılır. Klima resetleme yöntemi klima markalarına göre değişkenlik gösterebilir. Kullandığınız klima markasına göre resetleme yöntemini bulmak için kullanma kılavuzuna bakabilirsiniz.
Düzenli klima bakımı yaptırmak, klima performansının iyileşmesi, soğutma ve ısıtma özelliklerinin verimli bir şekilde kullanabilmesi açısından önemlidir. Düzenli klima bakımı aynı şekilde klima kullanım ömrünü uzatır. Düzenli bakım; klimanın kötü koku, hava kalitesi için zararlı polen ve bakterilerin giderilmesi için de faydalıdır.
En yaygın klima arızaları arasında klima elektrik tesisatı arızası, klima anakart arızası ve klima kumandası arızası gibi sorunlar yer alır. Bu tarz arızaların doğru bir şekilde giderilmesi için profesyonel klima servisi hizmeti alınması tavsiye edilir.
Klima özellikle ısıtma modunda çalışırken dış ortam sıcaklığı 0'a düştüğünde buzlanma gözlemlenir. Dış ünitede oluşan bu buzlanma, defrost modunun devreye girmesine sebep olur ve klima bu esnada kesintili çalışmaya başlar.
Klima motor arızasını anlamak için birkaç yol mevcuttur. Genellikle klima açıkken cızırtı ya da ıslığa benzer bir ses gelmesi motor arızasına işaret edebilmektedir. Bunun yanı sıra, klimadan hava gelmiyorsa ya da klima çalışır modda gözüküyorken herhangi bir hava aktivite olmuyorsa bu durum klima motor arızasına işaret etmektedir.
Bir klimanın kullanım ömrü; ürünün markasına modeline ve klimanın kullanım şekline göre farklılık gösterebilmektedir. Her ne kadar birçok kullanıcı sitesinde düzenli klima bakımı yapıldığı senaryoda 10 - 15 sene olarak ifade edilse de doğru bir klima kullanımı ile bu süre artabilmektedir.
Klimanın günlük elektrik tüketimi ürünün markası, modeli ve BTU seviyesi gibi farklı parametrelere göre değişkenlik gösterebilmektedir. Aynı şekilde tercih edilen elektrik şebekesinin ücretlendirme politikası da klimanın günlük ne kadar elektrik tüketeceği üzerinde son derece belirleyici bir rol oynayabilmektedir.
Klima ısıtma modu ve soğutma modu enerji tüketimi açısından birbirine son derece yakın tüketim değerlerine sahiptir. Fakat ısıtma modunda kullanılan benzer olsalar da soğutmaya göre biraz daha enerji tüketimi açısından verimli olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Klima tamir işlemi klimanın vermiş olduğu arızaya göre farklı işlemler uygulamalar gerektirebilmektedir. Bu bağlamda klima tamir işleminin kaç TL maliyet çıkartacağını belirlemek için ilk önce klima arıza tespiti yapılması gerekir. Sonrasında klimanın arızasına göre fiyatlandırma ve ücret detayları da belirlenecektir.
Genellikle kompresör soğutmaması ya da normalinden daha az soğutmaması gibi arızalar klimanın bozulduğuna işaret eder. Bunun yanı sıra klima gazının azalması nedeniyle soğutma performansının düşmesi gibi sorunlar da klimanın bozulmasına işaret eder. Aynı şekilde klima çalışıyorsa fakat yeteri kadar soğutma yapmıyorsa klima fanı arızası ya da klima gazı bitmesi gibi sorunlar da söz konusu olabilmektedir.
Klimanın verimli kullanılabilmesi için birçok ipucu ve kullanım önerisi mevcuttur. Bunlar arasında klima markalarının önerisi doğrultusunda en verimli kullanım aralığının 24 26 derece aralığı olduğu yönündedir. Bunlar haricinde derece ayarı yapılmadan sürekli kullanım söz konusu olduğunda klima normalinden daha çok elektrik tüketir.
Klimaya elektrik gelmemesinin sebebi, klimanın güç bağlantısı ile ya da bağlı olunan şebeke hattından kaynaklanabilmektedir. Bu klima arızasının giderilmesi için hatta gerilim kontrolleri yapılarak arızanın sebebi tespit edilebilir.
Klimanın kendini korumaya almasının sebebi güç bağlantısı ve klimanın düşük voltaj hatası vermesidir. Klimanın iç ya da dış ünitesinin elektronik sisteminde yaşanabilecek bir sorun, klimanın güç tüketim dengesini bozarak klimanın kendini korumaya almasına sebebiyet verebilir. Aynı şekilde, kompresör ve dış ünite fan motoru arızalı olması gibi etkenler de klimanın koruma moduna geçmesine neden olabilmektedir.
Eğer klimanızın kumandası kaybolduysa ya da mevcut değilse klimanızın iç ünitesindeki kontrol ekranı size yardımcı olacaktır. Bu kontrol ekranı üzerinden ON/OFF tuşlarını kullanarak klimanızı kumandasız bir şekilde başlatabilirsiniz. Fakat birçok klimada bu ekranda sıcaklık ayarı bulunmamaktadır. Bu yüzden klimanız en son hangi ayarlarda çalıştıysa yine o ayarlarda çalışmayı sürdürecektir.
Adından da anlaşılacağı üzere klima fan modu, klimayı soğuk veya sıcak mod olmaksızın sadece fan modunda kullanma anlamına gelir. Genellikle fan modu, ortamda hava akışını hızlandırmak ve hava kalitesini yükseltmek amacıyla tercih edilir.
Klima uyku modu, kullanıldığı ortamda hava akımının sağlanması ve sıcaklığın istenilen düzeyde kalmasına yardımcı olan bir mod olarak değerlendirilir. Enerji tüketimi açısından da son derece verimli bir mod olan klima uyku modunda, kullanıcının ayarladığı süre boyunca klima çalışır sonrasında da kendi kendini kapatarak enerji tüketiminin dengelenmesini sağlar.
Uyku modu derecesi yaz ve kış mevsimi için farklı olabilmektedir. Kış ayı için uyku modu derecesi 23 - 24 derece aralığındadır. Yaz ayı içinse 20 - 23 derece arasında ayarlanabilir.
Klimada uyku modu kullanmak standart kullanım düzeylerine göre enerji verimliliği açısından çok daha düşük seviyelerde enerji tüketmektedir. Klimanın gece boyunca stabil bir sıcaklıkta kalmaya programlanması ve belirli bir zaman aralığından sonra kendini kapatması, özellikle uzun süreli kullanımın engellenmesi açısından büyük avantaj sağlamaktadır.
Her ne kadar klima kullanımında saat anlamında herhangi bir kısıtlama olmasa da uzmanlar uzun süreli aktif kullanımı önermemektedir. Hem enerji verimliliği açısından hem de klimanın mekanik performansı açısından uzun süreli kullanım olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Bu noktada klimayı belirli aralıklarla dinlendirerek kullanmak daha doğru olacaktır.
Klimayı sürekli açıp kapatmak klimanın motor devreleri ve elektronik aksamları açısından zararlı olabilmektedir. Bu noktada klimayı sürekli açıp kapatmak yerine istikrarlı zaman aralıklarıyla açıp kapatmak daha sağlıklı olacaktır. Aynı şekilde klimayı sürekli açıp kapatmak tüm elektronik sistem yeniden başlatıldığı için enerji tüketimini de arttırmaktadır.
Klimada ekonomik mod adından da anlaşılacağı üzere olabildiğince az enerji sarfiyatı ile maksimum verimlilik vaat eden mod olarak öne çıkar. Bu bağlamda ekonomik mod kullanımı esnasında oda sıcaklığının belirli bir düzeyde istikrarlı bir şekilde korunması amaçlanır. Bunu sağlayabilmek için de klima odanın mevcut sıcaklık değişimlerine göre kendini programlayarak gerekli durumlarda çalışır gerekli durumlarda da çalışmayı durdurur.
Klimada fan modu herhangi bir soğutma ya da ısıtma sisteminin aktif edilmeden sadece fanın çalıştığı mod olarak öne çıkar. Fan modunda ısıtma ve soğutma bileşenleri aktif olarak kullanılmadığından daha yüksek bir enerji sarfiyatı söz konusu değildir. Bu yüzden klimayı fan modunda kullanmak daha az yakar.
Klima panelinde gözüken E3 hatası, klimanın alçak basınç arızası verdiğini belirten hata kodudur. En yaygın klima arızaları arasında yer alan Klima E3 hatası; gaz kaçağı kontrolü veya borularda ezilme gibi kontrollerin yapılması ile tespit edilebilmektedir.
Bir diğer yaygın hata kodlarından biri olan klima EC hatası, klimada dış hava sensörünün algılanamadığı anlamına gelir. Bu sorunun giderilmesi için dış hava termostatı ve klima bağlantı kablosunun kontrol edilmesi gerekmektedir.
Klima kullanımında kullanıcıların karşılaştığı bir diğer yaygın hatalardan biri de klima E1 hatası olarak öne çıkar. Klima E1 hatası klimanın iç ünitesinden ya da dış ünitesinden sinyal alınamaması durumunu ifade eder. Mekanik bir arıza olmamakla birlikte klimanın elektronik sistemi ile alakalı bir arıza olarak öne çıkar.
Klimalarda sık sık karşılaşılan bir diğer önemli arıza kodu da klima E4 arızasıdır. Klima E4 arızası genellikle klima kompresörünün beklenmedik bir şekilde ekstrem düzeyde ısınması ile alakalı bir arıza olarak değerlendirilir. Kompresörün ısınması da klimanın çalışma performansını doğrudan etkileyen bir klima arızası olarak öne çıkmaktadır.
Kullanıcıların en çok karşılaştığı klima arıza türlerinden biri olan Klima CH hatası; sıcaklık sensör kablolarının kısa devre yapma riskini ifade eder. Bu tarz bir kısa devre klimanın ortam sıcaklığını doğru bir şekilde algılamasını engelleyerek klimanın soğutma ve ısıtma performansını doğrudan etkiler.